Företagets historia

1904

Grundandet av företaget av Ernst Spelsberg & Walther Kaiser

Som pionjärer inom industriell tillverkning av material för elinstallation grundade Ernst Spelsberg och Walther Kaiser Kaiser & Co i Schalksmühle i början av 20-talet.

Sedan producerade man isoleringsrör här. Tillsammans med andra företag i området lade grundarna därmed grunden för en stark elindustri i Sauerlandregionen.

1910-19

Företagets första expansion

Strax efter grundandet växer det unga företaget redan. I dess första expansionsanläggningar produceras det aktivt.

1920-29

Startskott till en viktig division

1926 introducerar företaget sina första fuktsäkra dosor och initierar sin verksamhet inom en sektor som fortfarande är viktig för i dag. I motsats till den plast som används idag är de första fuktsäkra dosorna gjorda av gjutjärn.
Två år senare börjar andra generationen när Günther Spelsberg tar över rodret hos företaget, som nu går under namnet Kaiser & Spelsberg.

1930-39

De första kopplingsdosorna av plast

Den första plasten, bakelit, skapar helt nya möjligheter för elinstallationsbranschen. Även Kaiser & Spelsberg köper en bakelit-handpress: De börjar producera de första kopplingsdosorna av plast.

1940-49

Företaget börjar specialisera sig

Företaget specialiserar sig på ytmonterade fuktsäkra kopplingsdosor. År 1947 firar Hannover Messe sin premiär. Nästa år presenterar sig även Kaiser & Spelsberg redan på denna viktiga industrimässa.

1950-59

Separata vägar och ett utökat sortiment

1956 går Kaiser och Spelsberg skilda vägar. Sedan dess har företaget använt sitt nuvarande namn, Günther Spelsberg. Ett år senare är det redan dags för den första utvidgningen av sortimentet. Spelsberg börjar nu tillverka vridnipplar, termoplastiska kopplingsdosor och ytmonterade, fuktsäkra uttagsplintar.

1960-69

Kapslingar för industriella tillämpningar

Spelsberg börjar erbjuda sina kapslingar till industrisektorn. Företaget har sedan dess fortsatt att utöka sitt utbud av mångsidiga kapslingssystem.
Spelsberg har under åren ansökt om ett antal patent. Många av dessa är en framgångssaga i dag: Till exempel installationsdosorna i "röda serien".

1970-79

Fortsatt tillväxt

Företaget fortsätter att växa. 1974 byggdes en ny produktionsanläggning på Jahnstrasse med 3 500 kvadratmeter lager- och tillverkningsutrymme.

1980-89

Utökat sortiment - många patent

Spelsbergs produktsortiment fortsätter att växa. Företaget ansöker om ett flertal patent avseende kopplingsdosor och kapslingar. Dubbla membranförseglingar, spänningsavlastning eller maskinhöljen är bara några av de innovationer som underlättar installationsarbetet.
En annan banbrytande prestation: Spelsberg går in i ett nytt segment med utveckling och produktion av de första modulanslutningsdosorna för fotovoltaiska system.

1990-99

Nya platser

På 1990-talet lägger Spelsberg till två nya platser. Å ena sidan flyttar Spelsberg från Jahnstraße till en ny byggnad i industriparken Ramsloh. Å andra sidan investerar företaget i en produktionsanläggning i Buttstädt, Thüringen, efter den tyska återföreningen.

2000-09

100 år med Spelsberg

I början av det nya årtusendet introducerar Spelsberg sina nya WKE-kopplingsdosor för att upprätthålla elektrisk funktion vid brand. Deras teknik och speciella duroplastiska konstruktioner garanterar ökad säkerhet i områden som kräver brandskydd.
En annan tyngdpunkt är inrättandet av ett VDE- och UL-ackrediterat test- och certifieringscenter. Spelsberg erbjuder nu många av sina beprövade produkter inom industriell kvalitet. Tack vare sina högkvalitativa material är de särskilt vattentäta, stötsäker och UV-resistenta.
År 2004 firar företaget sitt 100-årsjubileum. Under ett sekel har Spelsberg stått för certifierad kvalitet i elektrisk installation och är än i dag ett familjeföretag som producerar i Tyskland.

2010-2015

Spelsberg fortsätter att växa

2011 växer Spelsberg igen. En ny administrationsbyggnad byggs i Schalksmühle. Med inköp av en närliggande industriell fastighet i Buttstädt ökar kapaciteten där också.
Sedan separationen från Kaiser har Spelsberg ansökt om totalt 80 patent i Tyskland, Europa och resten av världen. Många märken och mönster har blivit etablerade produkter inom sektorn. Namn som Abox, röda serien, AK-Normkapslingar eller GTi-seriens kapslingar är oskiljaktigt förknippade med Spelsbergs varumärke.

2013: När det gäller modulkopplingsdosor var företaget världsledande och den egenutvecklade nätfrånkopplaren, vilken skiljer omriktaren från generatorn med en knapptryckning, blev senare föremål för europeisk lagstiftning. Men villkoren i solcellsindustrin har förändrats dramatiskt. Minskade inmatningstariffer har bromsat efterfrågan och produktion av solcellsmoduler sker nu främst i de asiatiska länderna. Företaget drog sig tillbaka från denna marknad med tungt hjärta efter mer än tjugo års framgång.

2014 Revolution inom installationsteknik: Med den nya Rapid box sätter Spelsberg nya standarder, tack vare denna kan avledningen av ström ske betydligt snabbare och mer kostnadseffektivt. Det nya kapslingssystemet utvecklades speciellt för att säkert installera okapade ledare upp till 50 mm² (Cu), varmed huvudplinten också kan användas som en anslutningsplint för skurna ledare. 

2014 Den populära TK-serien utökas med de första varianterna av aluminium. De används alltid när det gäller att skärma elektromagnetiska störningar eller när speciella krav på slagtålighet eller motståndskraft mot kemikalier krävs. 

2015 Världsnyhet: AK Air är den första normkapslingen som andas: Därmed överraskade Spelsberg hela branschen: I de nya AK Air från Spelsberg kan kondens inte uppstå eftersom ventilationselement ser till att nödvändig friskluft kommer in. Och det redan integrerat från fabriken utan ytterligare beställnings- eller installationsbesvär. Kapslingsklass IP 65 upprätthålls tack vare den patenterade utformningen av elementen.